COMBINATII SAVUROASE: VIN, BRANZETURI NOBILE, FRUCTE

COMBINATII SAVUROASE: VIN, BRANZETURI NOBILE, FRUCTE


Pentru a beneficia de o aromă accentuată, brânza Roquefort se scoate din frigider cu jumătate de oră – o oră înainte de a fi consumată. Se prezintă alături de biscuiți crackers, pâine neagră, nuci, smochine sau pară. Para este fructul care i se potrivește cel mai bine, iar asocierile cu pere fierte în vin roșu sau cu pere gratin sunt într-adevar ”imperiale”. La fel de bine însă se poate  folosi la obținerea dresing-urilor pentru salate amestecată cu iaurt sau smântână sau la obținerea tartelor. De asemenea Midiile cu sos Roquefort, smântână și piper sunt foarte populare în Franța. Sosul Roquefort se mai folosește și la preparate cu somon și mușchi de vită. Asocierea brânzei Roquefort cu vinuri este foarte pretențioasă deoarece gustul ei este unul foarte puternic și în consecință nici cele mai corpolente vinuri de Bordeaux nu îl pot echilibra.  Așadar, vinuri albe, dulci, licoroase de Sauternes, Monbazillac sau Bonnezeaux și anumite vinuri roșii precum Porto, Bleu de Gex sau Banyuls se asociază cel mai bine cu Roquefort. O combinație cu adevărat deosebită este trioul format din brânză, smochine și vin Sauternes care reunește excelent savoarea fructului bine copt cu cremozitatera brânzei și aromele vinului dulce.

”Vedeta” italiană, Gorgonzola se întâlnește în preparatele clasice din extraordinara bucătărie italiană: risotto, paste și pizza, dar și în piureuri pentru un plus de savoare sau pur și simplu sfărâmițată în diferite salate. În Bergamo se consumă în mod tradițional cu polenta (mămăligă). O asociere tipic italienească este cu mascarpone și nuci, dar se combină și cu fructe: pere, smochine, kiwi, mere. Vinurile se asociază diferit cu Gorgonzola, astfel: pentru sortimentul de brânză picant se recomandă vinurile dulci – Muscat sau Marsala, pe când Gorgonzola dolce merge și cu vinuri albe mai delicate, fructate albe sau roșii precum Riesling, Pinot Blanc, Orvieto Classico.

Englezii consumă Brânza Stilton alături de supa cremă de țelină, dar și cu pâine sau biscuit alături de pere. Gustul puternic al acestei brânze are nevoie de un vin special care sa-l echilibreze și cel mai potrivit pare a fi Shiraz-ul. Se asociază totuși și cu vinuri dulci precum Porto, Sauternes, Muscat sau Gewurztraminer.

Savoarea reginei brânzeturilor, Brie de Meaux, se simte cel mai bine dacă înainte de consum este lăsată la temperatura camerei timp de o oră. Se servește alături de fructe: struguri, pere, piersici, care-i pun în valoare textura cremoasă și gustul, dar se poate consuma și cu nuci, fistic și caju, pâine crocantă sau biscuiți. În variante mai complicate, brânza Brie se coace cel mai adesea, fiind servită cu usturoi sau sosuri dulci din fructe. Indiferent de modalitatea de servire pentru acompaniere este recomandat un vin cu o aciditate ușor crescută, sec, precum Pinot Blanc, Riesling, Chardonnay  sau Sancerre. Un Merlot sau un vin provenit din Bordeaux sunt la fel de bune pentru a pune în valoare gustul deosebit al brânzei ,,regină”.

Camembert se consumă la temperatura camerei pe bagheta caldă, simbolul culturii culinare franceze, dar poate fi însoțită de nuci, smochine, fructe proaspete: mere, pere, afine sau struguri, ori alături de dulceață de afine, chutney de pere sau miere. Foarte populare sunt rețetele de Camembert  coaptă sau prăjită asociată cu sosuri pe bază de dulceață de fructe de pădure ori cu feliuțe de mere caramelizate. Un mod spectaculos de servire este reintrodusă în cutia originală după ce a fost rumenită ușor la grill și asortată cu sirop de miere cu rozmarin. Vinurile care-i fac față sunt cele roșii seci nu foarte astringente: anumite vinuri Bordeaux, Beaujolais sau Pinot Noir de Alsacia. Și spumantele merg foarte bine cu această brânză, iar cidrul, precum Pommeau de Normandie sau Calvados AOC este o asociere preferată de normanzi.

Danish blue este considerata a fi una din cele mai bune brânzeturi albastre și poate fi tăiată felii, unsă pe pâine, sau fărămițată. Este foarte bună cu fructe, pâine neagră și vinuri roșii.

Daniela Droj - Consultant nutriție și alimentație sănătoasă



Postat la 02-03-2016 16:26 Comentarii (0)


Comentarii

Adauga un comentariu
Nume :
Email :
Message :
evino.ro nu poate garanta si nu isi poate asuma raspunderea ca informatiile prezentate pe site sunt corecte, complete sau actualizate iar serviciile oferite prin acest site sunt accesibile, neintrerupte si fara erori.
Preturile, ofertele, situatia stocului, specificatiile si imaginile pot fi schimbate fara o notificare prealabila.
Copyright © 2012-2021 Evino. Toate drepturile rezervate