PASTELE-UN NOU INCEPUT. SIMBOLURI PASCALE LA ROMANI

PASTELE-UN NOU INCEPUT. SIMBOLURI PASCALE LA ROMANI


Paştele, principala sărbătoare a calendarului creştin, celebrează învierea lui Iisus în ziua a treia după răstignire. Originile sărbătorii Paştelui ne duc la începutul creştinismului în lume, dar se consideră că această sărbătoare este un amestec de elemente creştine, evreieşti şi păgâne. Un istoric al secolului al VIII-lea consideră că Paştele îşi are începuturile în mitologia teutonă, însuşi numele sărbătorii derivând din cuvântul Eostre (Easter în limba engleză şi Ostern în germană), zeiţa anglo-saxonă a primăverii, căreia îi era dedicată luna aprilie. Elementele de origine ebraică apar în sensul că sărbătoarea Pascală este legată de tradiţia evreilor de a sărbători în această perioadă eliberarea lui Moise, după 300 de ani în Egipt. Sărbătoarea Paştelui a atins forma pe care o ştim azi abia prin secolul al doilea.
Biserica Ortodoxă începe a cinsti sărbătoarea Paștelui mai întâi cu Postul cel mai de durată din an şi totodată cel mai dur. Pe durata acestui post se pregătesc diferite preparate care combinate asigură meniuri complete ce pot oferi organismului substanţele de care are nevoie: legume proaspete şi conservate, produse cerealiere, fructe, grăsimi vegetale. În fiecare sâmbătă şi duminică din post este dezlegare la vin şi undelemn, iar în duminca Floriilor şi la Praznicul Bunei Vestiri (25 martie) este dezlegare la peşte. De asemenea dezlegare la vin şi undelemn mai este şi atunci când în calendarul ortodox este sărbătoare cu cruce neagră, inclusiv în joia patimilor.
După o lungă perioadă de post, toată lumea aşteaptă Paştele, pentru a servi preparate gustoase şi a se bucura alături de cei dragi de această sărbătoare. În multe ţări se servesc preparate tradiţionale, speciale pentru sărbătoarea Paştelui.


(sursa foto)

Înroşirea ouălor
La Paşte se înroşesc ouă. Acestea simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la învierea Sa din morţi. De aceea, când sparg ouăle prin ciocnire, dar şi când se salută, creştinii îşi spun: "Hristos a înviat! Adevărat a înviat!". Culoarea roşie simbolizează sângele lui Iisus, care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii. Există credinţa că cei care ciocnesc se întâlnesc pe lumea cealaltă. Ouăle simbolizează şi reîntinerirea, primăvara. În tradiţia populară de la noi, ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodarie, te apară de rele.


(sursa foto)

Pasca
Gospodinele coc, o singură dată pe an, de Sfintele Paşti, pască. Aceasta are o formă rotundă, pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Împreună cu ouăle roşii face parte din categoria celor mai reprezentative simboluri pascale la români.


(sursa foto)

Mielul
Mielul îl simbolizează chiar pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru păcatele lumii şi a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Mielul este simbolul lui Iisus în întreaga tradiţie creştină. Rugăciunile pentru binecuvântarea mieilor datează din secolul al VII-lea. Ulterior, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Paşte a tuturor creştinilor. În bucătăria românească întâlnim preparate deosebite din carne de miel: drob din măruntaie de miel, stufat de miel, borş de miel, friptură de miel cu tarhon, miel cu spanac, miel în foitaj. 


(sursa foto)

Cozonacul de Paşte
Deşi fără o simbolistică anume, este nelipsit de pe masa de Paşti a românilor. Cozonacul se prepară după diferite reţete, însă respectând anumite reguli stricte şi anume:

  • făina trebuie să fie de foarte bună calitate şi mai ales veche (1 an)
  • scoateţi germenele din gălbenuşuri (acesta conţine aceleaşi substanţe ca şi albuşul, care pot strica aluatul)
  • după ce se scot din forme, cozonacii nu se aşază unul lângă altul
  • pe tot parcursul pregătirii cozonacilor în bucătărie trebuie să fie foarte cald
  • când se pune aluatul în forme, în bucătărie trebuie să fie linişte, o uşă trântită sau un alt zgomot puternic poate însemna ”căderea” aluatului
(Maica Sofronia - "Secretele bucătăriei mănăstireşti")

Pentru a pune în valoare gustul acestor preparate este nevoie de unul sau mai multe sortimente de vinuri alese, care să se combine perfect cu mâncarea, numai astfel sărbătoarea devine desăvârșită. O mâncare bună evidențiază aspectele complexe ale unui vin și invers. Nu se pune problema de a-și completa reciproc neajunsurile, ci de a-și potența și evidenția în mod reciproc calitățile.

Cum carnea de miel este una greu digerabilă, specialiștii în nutriție/alimentație recomandă ca debutul mesei pascale să fie asigurat de o salată care se ”asortează” foarte bine cu un vin roze. În cazul în care obişnuiţi ca înainte de friptură să mâncaţi o ciorbă, luaţi în calcul varianta unei salate între cele două feluri de mâncare sau, cel puţin, asocierea acesteia cu friptura de miel. Pentru friptura de miel, somelierul recomandă un vin roşu, exclusiv sec, Cabernet Sauvignon sau Merlot, vechi de 3-5 ani; puteţi însă continua şi cu cel roze. Este recomandat ca vinul să nu fie foarte vechi, foarte corpolent: Negru de Drăgășani, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Cabernet Sauvignon.

De regulă deserturile se asociază cu vinurile dulci, albe sau roze: Riesling, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, vin spumant. Dacă însă desertul pentru masa de Paşte este cozonacul, se poate continua cu vinul roşu de la friptură. În cazul în care avem prăjituri cu cremă la desert, se recomandă un vin roşu dulce pentru cele cu cremă de ciocolată sau unul alb din aceeaşi categorie dacă servim prăjituri cu cremă de vanilie şi fructe.

Amestecul a două-trei feluri de vin la o masă festivă nu reprezintă o problemă, atâta vreme cât cantitatea nu depăşeşte un pahar pentru fiecare fel de mâncare.

Daniela Droj - Consultant nutriție și alimentație sănătoasă 

 

 
Bibliografie
Arta culinară, Modulul 15: ”Codul bunelor maniere la diverse evenimente”,  Institutul Eurocor IECC, autor Iuliana Daniela Droj


Postat la 12-04-2016 13:47 Comentarii (0)


Comentarii

Adauga un comentariu
Nume :
Email :
Message :
evino.ro nu poate garanta si nu isi poate asuma raspunderea ca informatiile prezentate pe site sunt corecte, complete sau actualizate iar serviciile oferite prin acest site sunt accesibile, neintrerupte si fara erori.
Preturile, ofertele, situatia stocului, specificatiile si imaginile pot fi schimbate fara o notificare prealabila.
Copyright © 2012-2021 Evino. Toate drepturile rezervate