VIN SI CIOCOLATA - DRAGOSTE CURATA

VIN SI CIOCOLATA - DRAGOSTE CURATA


Primul pe lista compușilor conținuți de aceste minunate alimente este resveratrolul (un compus polifenolic liposolubil) care datorită puternicului său caracter antioxidant previne întărirea și îngroșarea vaselor de sânge, reglează fluxul sanguin și are capacitatea de a reduce glicemia. În plus, studii recente au arătat că acesta poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase din culturile celulare şi poate preveni  moartea celulelor neuronale reducând astfel riscul unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer, Hungtington și Parkinson.
Pe locul doi în clasamentul substanțelor benefice conținute de vinul roșu și ciocolată sunt catechinele, substanțe de natura polifenolică cu proprietăți antioxidante, fiind de fapt niște metaboliți secundari ai plantelor, pe care le găsim din belșug în planta de ceai dar și în cacao, vegetale, fructe și struguri roșii. Ele ajută la îmbunătățirea nivelului de HDL, colesterolul bun din organism. Totodată reduc riscul a patru afecțiuni des întâlnite în zilele noastre: accident cerebral, afecțiuni ale miocardului, cancer și diabet.

 (sursa foto)

Să nu încheiem pleiada substantețelor benefice fără să amintim de și de cele afrodisiace pentru că tot vorbim de vin și ciocolată în contextul unei sărbători de dragoste! Un studiu prezentat de către BBC a arătat că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice, iar ritmul cardiac crește mai mult decât în timpul unui sărut pasional și senzația durează de patru ori mai mult. Aceste afirmații cu siguranță că vă fac să vă întrebați: ce conține oare ciocolata de e mai bună și decât un sărut pasional? Ei bine explicația este următoarea: componența de natură grasă și zaharoasă a ciocolatei stimulează hipotalamusul (subdiviziune a encefalului cu responsabilitați în controlarea emoțiilor și a activității sexuale, dar și a senzațiilor de foame și sete) inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei (hormonul fericirii). De asemenea ciocolata este un ușor stimulant pentru oameni datorită prezenței teobrominei (substanță conținută și de ceai) și a feniletaminei, cunoscută și sub denumirea de substanța dragostei. În ceea ce privește vinul roșu, știm din străbuni că acesta reduce inhibițiile și crește pofta de viață. Așadar combinația perfectă pentru dragoste este ciocolata cu vin. Acompanierea celor două ține desigur mai mult de gust și mai puțin de regulile stricte ale asocierii preparatelor cu băuturi.

(sursa foto)

Cum alegem deci ciocolata în funcție de tipul de vin? Ca regulă generală, aromele vinului trebuie să fie bine conturate, ca să nu fie umbrite de cele ale ciocolatei. În consecință:

  • Vinurile roșii tinere, fructuoase, cu taninuri fine, se potrivesc foarte bine cu ciocolate semi-amare, cu arome de zmeură și / sau fructe roșii
  • Vinurile roșii învechite scot în evidență aroma ciocolatei extra-amare, aromele cafelei și a boabelor de cacao
  • Vinurile albe cu note predominante de mere verzi, citrice, condimente, miere, caramel se asortează elegant cu ciocolata albă (cine ar fi crezut?!) cu  arome similare vinului. De evitat ciocolata puternic amăruie în combinație cu vinurile albe fructoase, aromate pentru că gustul amar al ciocolatei va umbri aromele fructoase ale vinului
  • Vinurile roșii și albe, licoroase, cu arome puternice, cum ar fi vinurile Porto tinere, se potrivesc cu ciocolata semi-amară sau amară, cu eventuale arome de fructe roșii, condimente, vanilie; pe de cealaltă parte, vinurile Porto învechite se consumă cu ciocolata neagră extra-amară, cu eventuale arome de fructe coapte, nuci, migdale, ardei iute, cafea. Pe ”cavalerul” Porto îl puteți încerca și cu deserturi pe baza de ciocolata neagră, Mousse-uri sau cu trufe de ciocolată
  • Muscat-urile cer ciocolată cu conținut ridicat de cacao sau semi-amară, cu arome de fructe exotice, miere, citrice, nuci, fructe seci
  • Cabernet Sauvignon, care este un vin intens, se porivește bine cu o ciocolată dulce amăruie lângă care nu se sfiește să-și arate taninurile. Lângă o ciocolată neagra acestea ar pieri, ciocolata etalându-și propriile note amărui. Așadar taninurile din ciocolata neagră în combinație cu cele din vin „preiau controlul” și scot în evidență aromele fructate ale vinului. Un Pinot Noir sau un Merlot se vor ”simți” excelent în compania ciocolatei negre cu 55% cacao
  • Vinul de Xeres sau vinul Jerez precum și ”românul” Lacrima lui Ovidiu se potrivesc bine cu ciocolata cu conținut mare de cacao și cu ciocolata semi-amară cu arome de migdale sau nuci
  • Vinurile dulci, din boabe culese la maturitate deplină, cu arome de fructe confiate, citrice, merg bine cu ciocolata cu lapte dar cu o concentrație mare de cacao, ciocolata amară având arome care valsează cu cele din vin sau arome de vanilie, unt sărat, nuci
  • Vinurile din struguri stafidiți se potrivesc cu ciocolata cu concentrație mare de cacao, ciocolata semi-amară, cu arome de migdale, alune de pădure, condimente fine, miere
  • Beți Ice Wine alături de ciocolată cu lapte și concentrație mare de cacao, ciocolată semi-amară, arome de caramel, piersici, caise, miere, nuci, citrice, unt sărat
  • Și în final, deși vinurile efervescente sunt mai greu de armonizat cu ciocolată, totuși se pot obține gusturi interesante cu ciocolata cu lapte, cu ciocolata neagră în combinație cu fructe roșii (zmeură, căpșuni) sau cu ciocolata cu aromă de caramel. Vorbește lumea că o noapte perfectă de dragoste nu poate fi precedată decât de un vin efervescent într-o combinație (periculoasă de altfel) cu căpșuni ,,tăvălite” în cicocolată cu lapte


Daniela Droj - Consultant nutriție și alimentație sănătoasă

 

 


Postat la 16-02-2016 18:46 Comentarii (0)


Comentarii

Adauga un comentariu
Nume :
Email :
Message :
evino.ro nu poate garanta si nu isi poate asuma raspunderea ca informatiile prezentate pe site sunt corecte, complete sau actualizate iar serviciile oferite prin acest site sunt accesibile, neintrerupte si fara erori.
Preturile, ofertele, situatia stocului, specificatiile si imaginile pot fi schimbate fara o notificare prealabila.
Copyright © 2012-2021 Evino. Toate drepturile rezervate