VINURILE SPUMANTE, O ALEGERE VERSATILA. PARTEA I - SAMPANIA

VINURILE SPUMANTE, O ALEGERE VERSATILA. PARTEA I - SAMPANIA


Șampania, ”vedeta” sortimentului

Istoria acestei rafinate băuturi seamană foarte mult cu o poveste care ne-a încântat copilăria și anume povestea rățuștii urâte, de care râdea toată balta, dar care în final se va dovedi a fi o preafrumoasă lebădă. Povestea vinului de Champagne, cel mai cunoscut vin din lume, vinul bucuriei și al sărbătorilor, este oarecum asemănătoare.


Tradiția vinului în regiunea Champagne este foarte veche, romanii fiind cei care au dezvoltat cultivarea viței de vie în această zonă. Meritul de a perpetua această tradiție în Evul Mediu îi revine clerului și în special preoților de la episcopiile din Reims și Chalons, care îl produceau și îl foloseau la slujbe.

Denumirea de "vin de Champagne" datează din timpul domniei lui Henric al IV-lea, la sfârșitul secolului XVI. Dar denumirea de atunci nu are nicio legătură cu celebrul vin de astăzi.  Acela era un vin de masă banal, ca oricare vin din bazinul parizian, având singurul merit de a nu face foarte rău celui care îl bea într-o cantitate respectabilă.

Era și dificil pentru acest vin să își câștige celebritatea, având în vedere faptul că provenea dintr-o vie care avea parte de puțin soare, multă umiditate și un teren arid de care numai oile se bucurau. Dincolo de aceste neajunsuri, acest vin mai avea o particularitate aparte: din cauza climatului friguros, strugurii erau întotdeauna culeși târziu și bacteriile nu apucau să termine fermentația, adică nu tot zahărul din struguri era transformat în alcool până la venirea iernii. În această situație, vinul tras în butoaie, odata cu venirea primăverii și a căldurii, reîncepea să fermenteze din cauza bacteriilor care reveneau la viață. Să nu vă închipuiți că viticultorii săreau în sus de bucurie, din contră, înjurau de mama focului, deoarece presiunea degajată făcea ca doagele să sară în aer iar vinul era greu de păstrat și transportat, deși vinul rezultat era ușor acidulat și răcoros, foarte plăcut de consumat. Această problemă a fost rezolvată în secolul al XVI-lea, când englezii au fabricat sticla cu pereți groși, similară cu sticla în care regăsim și astăzi vinul în rafturile magazinelor. Astfel, în 1665, la Londra a fost adus un transport de butoaie cu vin din Champagne. Știind meteahna acestor vinuri, englezii s-au grăbit să-l îmbutelieze în sticlele nou inventate. Au adăugat însă în băutură și alte ingrediente, precum mirodenii, melasă* și zahăr. Închise în sticle, dar având zahăr la dispoziție pentru bacterii, vinurile din Sillery sau din Ay (podgorii din Champagne) au reînceput să fermenteze. Numai că de data aceasta, dioxidul de carbon degajat în proces nu mai putea ieși din sticla închisă ermetic și se dizolva în vin. Șampania, cum o denumim noi, românii, se născuse! Englezii au primit cu entuziasm noua băutură, denumind-o "Sparkling wine". Dar vinul de Champagne nu ajunsese la  maturitate!  Avea nevoie de un părinte care să îl crească mare! Și acesta a fost Dom Pérignon de la abația din Hautvillers. Acest călugăr a înțeles procesul fermentației secundare și a reușit să rafineze și să dea noi valențe vinului acidulat. Metoda aceasta de obținere a vinului acidulat fermentat în sticle este cunoscută sub denumirea de ”metoda Champenoise”. În anul 1743, Claude Moet a transformat casa călugărului Dom Perignon, Mănăstirea din Hautvillers, într-o vinărie de mare renume, iar cea mai bună șampanie produsă în cramele sale poartă acum numele călugărului care a creat-o.


În Franța, primul vin spumant a fost numit “vinul diavolului” (le vin du diable), deoarece, din cauza presiunii, sticlele explodau sau dopurile de plută săreau. În anul 1844, Adolphe Jaquesson a inventat sistemul de prindere cu sârmă, dar versiunile inițiale erau dificil de aplicat și prezentau inconveniente la desfăcut.


Producția industrială a început după perfecționarea sticlelor, pentru a rezista la presiuni mai mari și după ce Antoine Muller, administratorul viei văduvei Clicquot-Ponsardin, a inventat pupitrul care permite rotirea sticlelor pentru eliminarea reziduurilor din fermentație. Dom Pérignon și Veuve Clicquot au rămas nume de referință în lumea vinurilor din Champagne, dar li s-au alăturat și multe altele, precum Bollinger, Roederer, Krug, Charles Heidsieck, Mumm, Ponsardin, Pol Roger, Pommery, Taittinger, Paillard, Laurent Perrier, Piper-Heidsieck, Perrier-Jouët, pentru a le cita, la întâmplare, pe cele mai cunoscute.  Totuși cele mai cunoscute ”brand-uri” rămân MOET și Dom Perignon, cel din urmă fiind considerat ”caviarul băuturilor”.

Indiferent de denumirea pe care o poartă, calitatea cea mai de preț a șampaniei o reprezintă versatilitatea ei. Ce punem pe masă alături de o cupă de șampanie? Specialiștii gastronomi spun că... depinde de șampanie.

Astfel, pentru un vin spumant alb ar fi potrivite preparate cu somon fume, scoici, pește la grătar, sushi. Rose-ul se asortează foarte bine cu foie gras, tartă cu fructe roșii de pădure, tartă de ciocolată. Un vin Champagne brut poate fi alaturat unui platou de foie gras, Saint-Jacques sau homar, iar un Champagne brut cu aromă de fructe este foarte bine acompaniat de un carpaccio de avocado sau o tartă cu fructe.

O șampanie cu adevarat bună se combină perfect cu aproape orice fel de mâncare. Singura regulă absolută este că, atunci când este servit ca aperitiv, vinul Champagne trebuie să fie sec.

Și încheiem cu un mic pont: vinul Champagne dulce se servește din cupe, iar cel sec din flute.


Daniela Droj - Consultant nutriție și alimentație sănătoasă

*Reziduu siropos de culoare brună, provenit de la extragerea zahărului din sfeclă sau din trestie de zahăr și care servește ca nutreț


Postat la 18-05-2016 18:55 Comentarii (0)


Comentarii

Adauga un comentariu
Nume :
Email :
Message :
evino.ro nu poate garanta si nu isi poate asuma raspunderea ca informatiile prezentate pe site sunt corecte, complete sau actualizate iar serviciile oferite prin acest site sunt accesibile, neintrerupte si fara erori.
Preturile, ofertele, situatia stocului, specificatiile si imaginile pot fi schimbate fara o notificare prealabila.
Copyright © 2012-2021 Evino. Toate drepturile rezervate