VINURILE SPUMANTE, O ALEGERE VERSATILA. PARTEA II - PROSECCO

VINURILE SPUMANTE, O ALEGERE VERSATILA. PARTEA II - PROSECCO


Prosecco este un vin spumant, sec sau extra sec, din regiunea Veneto, Italia, la aproximativ 50 km de Veneția. Este obținut din struguri Glera (numiți inițial Prosecco). Spre deosebire de șampanie însă, la prosecco diferă metoda de preparare – fermentația secundară are loc în cisterne special construite, din oțel inoxidabil, pentru a rezista la presiuni mari (metoda Charmat), care este mult mai accesibilă ca preț. Este apreciat pentru aromele sale fructate (arome pronunțate de lămâie, pepene și măr). 


Prosecco a crescut foarte mult în popularitate în ultimii ani, deține un puternic trend pozitiv, e prezent în 50 de țări, acum și în Romania, iar din 2009 numele său reprezintă o denumire de origine controlată pentru vinurile spumante din zonele Conegliano și Valdobbiadene.

Caracteristica cea mai importantă a lui Prosecco este faptul că se consumă cât mai repede - cu cât este mai tânăr, cu atât este mai bun.

Ca să fiu părtinitoare, povestea lui Prosecco nu e chiar așa de celebră ca a șampaniei însă de la culoare la parfum, rafinament, arome - fiecare lucru îi este specific. Prosecco este un vin făcut cu trudă, este un vin dedicat exigenței consumatorilor, un produs contemporan de calitate. Povestea lui este despre un terroir, despre oamenii săi, despre tradiții vii, legate de continuitate. Și asta vă poate fi confirmat dacă încercați vinurile și prosecco-ul VAL D’OCA.

În frumoasa zonă deluroasă cuprinsă între Asolo și Conegliano este situată Crama Producătorilor din Valdobbiadene VAL D’OCA. Constituită în 1952, din dorința unui monopol al viticultorilor, susținători convinși ai cooperativelor, adună astăzi sub acoperișul său peste 568 de producători, care din generație în generație au grijă de peste 719 hectare de viță de vie, din care mare parte plantată pe dealuri. Viticultura este fundamentală pentru o producție de calitate, de aceea Asociații Cramei sunt consiliați de specialiști agronomi despre ceea ce implică o bună producție și totodată invazivă și protectoare cu mediul înconjurător. Totul este atent controlat, de la calitatea strugurilor în momentul recoltării, selecționarea lor, până la  tehnologia aplicată, ceea ce permite prepararea loturilor de vin destinate spumării și îmbutelierii.

(sursa foto)

Crama vinifică anual 11.000 de tone de struguri, din care o bună parte este reprezentată de varietatea de struguri Glera, care a găsit habitatul ideal pentru a ajunge la nivele de calitate excelente, exprimate de vinurile Prosecco D.O.C.G și Prosecco D.O.C Treviso.

Vinurile produse de cramă sunt rezultatul unei excelente tehnici enologice și a experienței viticole și agronomice dovedite, vinurile spumante obținute prin metoda Charmat și vinurile liniștite clasice exprimând, an dupa an, calitatea rafinată și eleganța naturală.

Dacă totuși nu sunteți un fan al vinului spumant puteți încerca o variantă mai ușoară a acestuia – Frizzant. Vinurile frizzante, vinuri italiene de asemenea, au o efervescență scăzută, cât să dea o notă de prospețime băuturii. Spre deosebire de cele spumante, pentru a le consuma n-aveți nevoie de o ocazie specială. Ele se pot consuma în orice perioadă a anului, fiind doar niște vinuri albe ceva mai răcoritoare, ideale pentru a fi combinate cu fructe de mare sau cu deserturi.

 

Așadar, fie el spumante sau frizzante, Prosecco este o băutură gustoasă, potrivit a fi servită îndeosebi în zilele călduroase de vară. Este un aperitiv optim pentru această perioadă, care poate fi băut simplu sau combinat cu diverse lichioruri sau poate însoți cu succes o masă cu mâncăruri din carne albă și salate cu legume proaspete, ulei de măsline și aceto balsamico.

Daniela Droj - consultant nutriție și alimentație sănătoasă


Postat la 01-06-2016 12:50 Comentarii (0)


Comentarii

Adauga un comentariu
Nume :
Email :
Message :
evino.ro nu poate garanta si nu isi poate asuma raspunderea ca informatiile prezentate pe site sunt corecte, complete sau actualizate iar serviciile oferite prin acest site sunt accesibile, neintrerupte si fara erori.
Preturile, ofertele, situatia stocului, specificatiile si imaginile pot fi schimbate fara o notificare prealabila.
Copyright © 2012-2021 Evino. Toate drepturile rezervate