VINURILE SPUMANTE, O ALEGERE VERSATILA. PARTEA III - CAVA, UN SPUMANT OLE!

VINURILE SPUMANTE, O ALEGERE VERSATILA. PARTEA III - CAVA, UN SPUMANT OLE!


Deși nu este singurul vin spumant de pe lista de vinuri iberice, Cava are o însemnatate mare pentru spanioli și catalani, fiind asociată cu evenimentele speciale precum: nuntă, botez, banchet, cine oficiale și diferite petreceri.
Se obține din mai multe soiuri de struguri: Macabeu, Parellada și Xarel-lo, Chardonay (toate albe), însă cava poate fi obținută și din Pinot Noir, Garnacha și Monastrell (struguri roșii), după metoda clasică ”champenoise”.

 

 

Interesant este că numele acestui vin provine de la denumirea latină a grotelor pe care țăranii le foloseau pentru îmbătrânirea băuturii, producția lor fiind atestată în nord-estul Spaniei încă din secolul al XIV-lea. Producția organizată a apărut 400 de ani mai târziu, în 1872, când viticultorul Josep Raventos a încercat să copieze succesul regiunii Champagne. Abia recent, după încă 300 de ani, vinul cava de calitate superioară începe să fie luat în considerare ca o alternativă reală la șampanie, alternativă desigur și mai ieftină.
O altă deosebire esențială sunt strugurii din care se obțin cele 2 tipuri de vin. În timp ce francezii produc celebra băutură din soiuri de Chardonnay, P
inot Noir și Pinot Meunier, spaniolii preferă sortimente mai aromate, cu un gust puternic specific. Mustul de la diferitele soiuri este lăsat să fermenteze și amestecat până când poate începe maturarea. Apoi, cupajul este pus în sticle peste care se adaugă zahăr și drojdie. După o perioadă care durează de la 9 luni la 3-4 ani, dopul și sedimentul depus pe el este eliminat alături de o mică porțiune din vin. Cantitatea pierdută este înlocuită ulterior cu un vin identic și un dop nou care se montează cu ajutorul unei mașini speciale.
Diferitele tipuri de cava se diferențiază, la fel ca și șampania, prin gradul de dulceață. Cantitatea de zahăr adăugată diferențiază 7 tipuri de vin spumant, de la 3 g/l în varianta Brut Nature, brut (10 g/l), sec/seco (12-20 g/l), semisec/semiseco (mediu 17-35 g/l) până la 50 g/l pentru sortimentul Dulce.


Pentru cei care vor să verifice autenticitate unei Cava este bine de ştiut că la baza fiecărui dop de Cava trebuie să fie tiparită o stea cu patru colţuri.
Cava e recomandat ca unul dintre cele mai ”prietenoase“ vinuri cu mâncarea. Conținutul slab de alcool îl face potrivit cu mâncărurile iuți, iar aciditatea scăzută arată o compatibilitate bună cu preparate bogate în grăsime. Așa că data următoare când sărbătoriți un eveniment special în familie, în loc de șampanie încercați o sticlă de cava. S-ar putea să vă surprindă, mai ales că are un preţ mai mic decât orice alt vin spumant serios din Europa sau America!


Daniela Droj - consultant nutriție și alimentație sănătoasă 


Postat la 27-07-2016 12:28 Comentarii (0)


Comentarii

Adauga un comentariu
Nume :
Email :
Message :
evino.ro nu poate garanta si nu isi poate asuma raspunderea ca informatiile prezentate pe site sunt corecte, complete sau actualizate iar serviciile oferite prin acest site sunt accesibile, neintrerupte si fara erori.
Preturile, ofertele, situatia stocului, specificatiile si imaginile pot fi schimbate fara o notificare prealabila.
Copyright © 2012-2021 Evino. Toate drepturile rezervate